28 Aralık 2010 Salı

Bir kitap bir insan


Bir kitabı aldığınız da naparsınız.Önce kapağına mı bakılır,ön söz,içerik ...Arka sayfa da yazar tanıtımı ve konu özeti...İlk olarak kapağı görürüz fark eder mutlaka sonra arkasına bakarım konu özetini nasıl vermişler,nedir,ve yazarı da bilmek isterim az çok..Peki kitabı aldık,eve geldik.Okuma heyecanındayız,günlük işlerimizde olacak haliyle,okumaya nereden başlarsınız ilk bir iki sayfa mı ve ortalara bir göz atmakla mı.Son sayfalara da mı.Romansa son sayfaya bakmayız belki bakmak istesek te,tüm özellik gider.Öykü ise meraktan bakılır mı gene beklenir sanırım..Ama içindekiler sayfasına  mutlaka yutarcasına bakılır sanırım.Ben bakarım.
Ya yaşam da nasılız ? Bazen yeni başlamışken birini tanımaya giriş kısmınd a iken birden kitabın sonuna geliriz. Oysa daha ortasına bile gelmemişken.Acelecilik ,ön yargı,fast food dostluklar, ilişkiler de insanoğlu... Özen yok. Erkeklere kızıyoruz çok sevgilili diye.Kadınlar da onlara paralel neredeyse yada kışkırtma olmaksızın geçtiler de.Bu kez erkekler  korkar mı oldu,düşünme fırsatı buldular da daha doğruyu mu buldular bilemem .İnsan insandır ama daha çok erkekler de bu durum, tabi ki kışkırtmadan dolayı.  Baştan kirlilik bu.Öyle erkekten hayır gelmez böyle kadından da.Yani hayır gelmez dediğim bu güzellik gibi gözüken çirkinlik ,sürmez böyle.Rahat soluk alamazsın. hep yalansındır kadın kadına da ve hep sınıf ayırırsın evliler bekarlar gençler yaşlılar çirkinler güzeller zayıflar hastalar güçlüler zenginler fakirler diye hep mukayese yarış,iki günlük dünyada ölümlüyüz diye kapmacamı...Böylesi daha zor bence..Yalnız ol daha iyi.Ama yalnız olmazsın da, böylesi ise değişiklikten kaçınılmaz.İnsan birin de olmalı.Kendin nasıl bir kişiysen.Anlaşmazlıklar ki gerçek anlaşmazlıklar çoksa bu durum başka.Ama insana uymayan bu absürtlükler kötü.Bırak yapan yapsın; madem ki değiştiremiyoruz böylesi insanları, senden ayrılık olmasın.
Bu nedir yarış mı...Anlamadım hiç. Asla...Başlığı bir kitap bir insan attım çünkü düşünmesi, gözlemi,böyle insanların çoğalması,duymak bile çok yorucu bu yüzden konuya uygun atamadım.Aslın da konu kitabı okumadan sonuna  gelmekti..Artık tanımak özümsemek  yok fastfoodluk hep istemek  kıskançlık gösteriş kendimcilik geç kalmışlık korkusu  vb...Bir kitap bir insan güzel bir konu..Öyle kitaplar var ki öyle şifa gibi okudunmu yolunu çizebildiğin kitaplar işte bu kitaplar demek bir kitap bir insan....Öyle kitaplara rastlamak güzel.Öyle kitaplarda var ki malesef bir insanı zayıf yapar  ve zincirleme ....Gerçekten kitap konusundan bahsetdim ama benzetme de oldu....Bazen bir kitap yorabilir yada anlamazsın o zaman devam etmemeli kısa bir ara verip sonra okumalısın yoksa anlaşılmaz konular...Kısa bir arada başka kitap okumamalı ...
Nuran Becerikli

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder